Abdülhakim ALTUNTOP - Dünya'nın Eksen Eğikliği ve Mevsimlerin Oluşumu

* DÜNYA'NIN EKSEN EĞİKLİĞİ VE MEVSİMLERİN OLUŞUMU

*** *** ***

* Ekliptik eksen ile Dünya'nın ekseni birbiri ile çakışmaz aralarında 23° 27'lık bir eğiklik vardır. Bu eğikliğe Dünya'nın Eksen Eğikliği adı verilir.

* Eksen eğikliği, Dünya'nın hem kendi ekseni hem de Güneş etrafındaki hareketiyle hiçbir zaman değişmez. Sadece Ekinoks tarihlerinde etkisi ortadan kalkar.

 

dunya_ekseni

* DÜNYANIN EKSEN EĞİKLİĞİ

 

* EKSEN EĞİKLİĞİNİN SONUÇLARI:

1. * Gün içinde Güneş ışınlarının geliş açısı ve cisimlerin gölge boyu değişir.

2. * Güneş Her Zaman Aynı Doğudan Doğmaz, Dünya’nın eksen eğikliği ve yörüngesel hareketleri sebebiyle Güneş’in doğduğunu ve battığını gördüğümüz noktalar yıl içinde değişir. Ekinoks zamanı olan 21 Mart ve 23 Eylül'de tam doğudan doğup batıdan batarken; 21 Haziran ve 21 Aralık tarihinde bulunduğu enleme bağlı olarak en uzak noktadan doğar ve batar.

Çoğu insan Güneş'in "doğudan doğup batıdan battığını" bilir. Ancak çoğu insan bunun bir genelleme olduğunu fark etmez. Aslında Güneş yılın sadece 2 gününde tam doğudan doğar ve tam batıdan batar -- ilkbahar ve sonbahar ekinoksları! Diğer günlerde Güneş "tam doğudan" kuzeye veya güneye doğar ve "tam batıdan" kuzeye veya güneye batar. Güneşin, doğuş ve batış noktaları Her gün hafifçe değişir. Yaz gündönümünde, Güneş her zamanki gibi kuzeydoğuya doğru yükselir ve kuzeybatıya doğru batar. Ondan sonraki her gün, Güneş biraz daha güneye doğru yükselir.

 

gunes12ay

* 12 ay boyunca aynı yerde ve aynı zamanda çekilmiş Güneş Fotoğrafları...

* Güneş Her Zaman Aynı Doğudan Doğmaz.

 

3. * Dünya’da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliğinin belirgin bir etkisi vardır.

4. * Namaz vakitleri ve Hilalin görülmesinde etkilidir.

5. * Aydınlanma dairesi sürekli yer değiştirir.

6. * Kuzey ve Güney yarım kürelerde aynı anda farklı mevsimler yaşanır.

7. * Gece ile gündüz süreleri arasındaki farkın, Ekvator’dan kutuplara gidildikçe artmasına sebep olur. Ekvator çizgisi üzerinde yıl boyunca gece ve gündüz süreleri değişmez.

 

* Dünya’nın eksen eğikliği ve yıllık hareketine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler mevsim başlangıcı olduğu için Gündönümü adı da verilir. 21 Mart ve 23 Eylül Ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran Solstis tarihleridir.

 

** İstanbul , boylam = 28:58   ****   Antalya , boylam = 30:42

* Genellikle “Dünya, batıdan doğuya doğru döndüğü için, doğuda Güneş batıya göre daima erken doğar, batar. Batıda ise Güneş, doğuya göre daima geç doğar, batar.” denilir. Bu bilgi ancak aynı meridyen için geçerli olduğu zaman yıl içerisinde Mart - Eylül - Aralık aylarına isabet ederken, Haziran ayında ise aynı öyle olmadığı görülür. Nitekim Antalya ilimiz İstanbul’un Güney Doğusunda olmasına rağmen; 22 Haziran tarihinde Güneş, İstanbul’da Saat: 05:25 de doğarken, Antalya’da saat: 05:32 de doğmaktadır. Aynı tarihte Güneş, İstanbul’da Saat: 20:51'de batarken, Antalya’da saat: 20:31’de batmaktadır.

* Oysa bu ilimiz İstanbul’un doğusunda olduğundan dolayı her zaman daha erken doğması ve erken batması gerektiğini zan ederiz.

§ Yer ekseninin eğikliği, yörünge hareketi sırasında Güneş ışınlarının dik düşme noktasını paralel olarak değiştirmektedir. Örneğin Ankara 21 Haziran'da öğle vakti Güneş ışınlarını yaklaşık 73°lik açıyla kazanırken 21 Aralık'ta yaklaşık 27°lik açıyla kazanmaktadır. Doğal olarak Haziran ayı, Aralık'a göre Ankara'da daha sıcak geçer. Güneş ışınları Ekvator'a dik geldiği için daha dar bir alanı aydınlatır, ısıtır. Aynı ışınlar dünya yuvarlak olduğu için kutuplara yatık gelir ve daha geniş bir alanı aydınlatır. Bunun için Güneş ışınları Ekvator'da güçlü ve ısıtıcıdır, enleme bağlı olarak kutuplara doğru zayıflar. Ayrıca, Güneş ışınlarının atmosfer içinde geçtikleri yol, kutuplarda Ekvator'dan daha uzundur.
Kutuplarda ışın emilmesi daha fazladır. Bu olay, enlem tesirini şiddetlendirir.
Öğle üzeri gelen ışınlar atmosfer içinde kısa bir yoldan geçerler ve dar bir alanı aydınlatırlar.
İkindi vakti ışınların gelişi eğik olmaya başlar, etkileri azalır. Akşamüstü ışığın ufka doğru eğikleşmesi atmosferden geçtiği yolu uzatır, bu sırada aydınlanan alan genişler, ışınların ısıtma gücü azalır.

* Güneş, 22 Mart'da Sinop'da Saat: 06:32’de, Hatay’da saat: 06:28’de, Gaziantep’de Saat:06:24’de doğmaktadır. Güneş, 22 MART'da Sinop'da Saat: 19:03’de, Hatay’da saat: 18:59’da, Gaziantep’de Saat:18:54’de batmaktadır. Dikkat edilir ise; Güneş, Doğuda bulunan Gaziantep’de önce doğmakta, daha sonra ise, Sinop'da doğmaktadır.

* Güneş, 22 Haziran'da Sinop'da Saat: 04:57’de, Hatay’da saat: 05:12'de, Gaziantep’de Saat: 05:03’de doğmaktadır. Güneş, 22 Haziran'da Sinop'da Saat:20:29’de, Hatay’da saat:20:07'de, Gaziantep’de Saat: 20:24’de batmaktadır. Dikkat edilir ise; Güneş, Doğuda bulunan Gaziantep’de Sinop'dan sonra doğmaktadır. Ters durum burada görülmektedir.

 

*** *** ***

turkiye_fiziki_har

* Türkiye Haritası

 

** VİDEO İZLE : EKSEN EĞİKLİĞİ VE YILLIK HAREKETİN SONUÇLARI ANİMASYONLU

 

** VİDEO İZLE : EKSEN EĞİKLİĞİ - ÖZEL TARİHLER COĞRAFYA ANİMASYON EKİNOKS TARİHLERİ

*

*** *** ***

*** EKSEN EĞİKLİĞİ OLMASAYDI NE OLURDU?

* Eğer Eksen Eğikliği Olmasaydı, Yani yörünge düzlemiyle ekvator düzlemi çakışsaydı, Yer ekseni ile Yörünge düzlemi arasındaki açı 90° olsaydı; Dünya Güneş etrafında dolanırken, Güneş ışınlarının yere düşme açısı değişmeyecek, sıcaklık değişimleri gerçekleşmeyecek, böylece mevsimler de oluşmayacaktı. Yani ekvatorda devamlı yaz, orta kuşakta devamlı bahar, kutuplarda devamlı kış olurdu.

* Güneş ışınları bir noktaya yıl boyunca öğle vakti aynı açıyla gelirdi. Bir noktada öğle vakti gölge boyu hep aynı olurdu.

* Aydınlanma Çemberi yıl boyunca Kutup Noktaları'ndan geçeceği için yeryüzünde gece ve gündüz süreleri yıl boyunca (sürekli) 12 şer saat olurdu.

* Sonuç olarak Bitki ve havan türleri azalırdı, biyolojik anlamda yaşam çok çeşitli olmazdı. Sonuçları çok kötü olurdu.

* Bir merkezde Güneş'in doğuş ve batış saatleri yıl içinde değişiklik göstermezdi. Güneş sürekli tam doğudan doğup, tam batıdan batardı.

*  

 

*** BENZER KONULAR :

* GÜNEŞ'İN HAREKETLERİ

*** *** ***

** ALTUNTOP.NET -- İSLÂM ve BİLİM -- Abdülhakim ALTUNTOP

TelePhone & WhatsApp :

+905353901972

Adress :

BUCA / İZMİR